In juni dit jaar heeft de gemeenteraad van Aalten de ‘Startnota inclusie’ vastgesteld. Daarin staat dat iedereen mee moet kunnen doen in de gemeente Aalten. Maar ook dat er nog zaken moeten veranderen om dit mogelijk te maken. Want er zijn helaas inwoners die andere ervaringen hebben. Juist die inwoners worden nu opgeroepen zich te melden.
Vanuit werkgroepen gaan medewerkers van de gemeente en maatschappelijke organisaties samen met inwoners aan de slag met de uitvoering van het plan. Allereerst om alle inwoners, bedrijven en organisaties bewust te maken van de beperkingen die mensen ervaren. En vervolgens natuurlijk om die beperkingen te laten verdwijnen.
Er kunnen nog meer mensen meehelpen. Vooral inwoners die zelf ervaren (hebben) dat meedoen voor hen niet vanzelfsprekend is, worden opgeroepen mee te denken, mee te praten en mee te doen.
De voorbeelden zijn door iedereen te bedenken. Doordat iemand in een rolstoel zit, kan die soms letterlijk ergens niet naar binnen. Of omdat iemand heel slechtziend is, kan die niet ‘zomaar’ meedoen met een leuke activiteit die wordt georganiseerd. Ook als men geen geld heeft, kan dat een flinke belemmering zijn om mee te doen. En helaas zijn er tal van andere redenen waardoor mensen worden buitengesloten of het gevoel hebben dat ze niet (mogen) meedoen. Denk aan uitsluiting om leeftijd, het land waar je geboren bent, de kleur van je huid, uitsluiting omdat je op iemand van hetzelfde geslacht valt of omdat je als man geboren bent, maar je vrouw voelt, of andersom. Of om welke andere van de legio redenen dan ook.
Een inclusieve samenleving bereik je niet zomaar, zoveel is duidelijk. Er is hulp bij nodig van de inwoners. Wie wil meepraten, meedenken en/of meedoen of wil weten hoe men kan bijdragen kan zich melden per mail, via gemeente@aalten.nl. Een medewerker van de gemeente neemt contact op om te horen op welke manier zijn of haar ervaringen dan wel tips meegenomen kunnen worden.
📃 Aalten Vooruit
📷 PR