Lange geschiedenis
Het ‘geheime’ recept van de Doesburgsche mosterd heeft Timon bij de overdracht in ontvangst genomen. “Dat was een plechtig moment”, glimlacht de jonge Aaltenaar. Hij zal samen met Christel, de parttime medewerker die al tien jaar bij het bedrijf werkt, aan de slag gaan. Grootse plannen zijn er vooralsnog niet. Timon geeft aan: “Er is wat achterstallig onderhoud aan de gebouwen, daar gaan we langzaam mee beginnen en verduurzamen door te isoleren zullen we ook doen. Eerst ga ik het bedrijf voortzetten zoals het nu loopt, het bedrijf goed leren kennen. Het mooie is dat ik, omdat het een klein bedrijf is, het hele proces in handen heb. Van de inkoop van grondstoffen tot het draaien van de herkenbare rode deksels op de potjes, alles doen we zelf. En wat ik zo mooi vind is dat we hier een oud product maken waar een verhaal aan zit, een lange geschiedenis. Deze combinatie van zaken heeft voor mij de doorslag gegeven om het bedrijf over te nemen.”
Open sollicitatie
Als kind weet Timon nog niet goed wat hij later wil worden. Na de Havo gaat hij bouwkunde studeren, maar dat blijkt geen goede keuze. Hij stapt na een tussenjaar over naar HBO Voedingsmiddelentechnologie. “Ik heb altijd bij de Jumbo in Aalten gewerkt, ook in het tussenjaar, veelal op de versafdelingen. Dat vond ik mooi werk en interessant. De studie Voedingsmiddelentechnologie bleek een schot in de roos te zijn. Je leert over het hele productieproces, een stukje marketing, inkoop, verkoop, productkennis en kwaliteitsbeheer. Heel breed dus. Vorig jaar studeerde ik af en ben op zoek gegaan naar bedrijven waar ik een open sollicitatie zou kunnen doen. Mijn oog viel ook op de mosterdfabriek”, vertelt Timon.
Directeur
Timon gaat na het afstuderen bewust op zoek naar Achterhoekse bedrijven waar hij kan solliciteren. Hij betoogt: “Omdat ik heel graag in de Achterhoek wil blijven wonen en werken. Ik heb hier alles, familie, vrienden. Bovendien is de mentaliteit hier gewoon prima, je weet wat je aan elkaar hebt, mensen zijn bereid om mee te denken en de betrokkenheid is hier groot.” Hij mag zich nu directeur noemen van de Doesburgsche mosterdfabriek. “Bijzonder is dat ja. De mosterd van dit bedrijf is in heel Nederland te koop, bij de Jumbo, Albert Heijn en de horeca-groothandel HANOS. Ik zie nog wel meer mogelijkheden voor de afzet van onze producten. Streekwinkels bijvoorbeeld. Daar gaan we ook mee aan de slag”, glimlacht de jonge Aaltenaar. Hij vertelt desgewenst: “Of ik bij de fabriek ga wonen? Nee, Rokus en Marian, de vorige eigenaren, wonen bij het bedrijf. Ik blijf voorlopig heen en weer pendelen tussen Doesburg en Aalten.”
Paard en wagen
De geschiedenis van de Doesburgsche mosterdfabriek gaat ongeveer tweehonderd jaar terug in de tijd. Op deze plek, middenin Doesburg, is volgens historici 215 jaar geleden de eerste mosterd gemaakt. Het bedrijf is uitgebouwd en werd in de negentiende eeuw twintig jaar lang gerund door twee dames, de zussen Maria Geurtdina en Agatha Jacoba Lebbink, na het overlijden van hun vader die destijds eigenaar was. Met kruiwagens en paard en wagen werd de mosterd aan de man gebracht in de Keulse potjes met het opschrift JDB (Jan Burgers Doesburg), later wordt dat DM (Doesburgsche Mosterd). “Mosterd wordt al duizenden jaren gemaakt”, aldus Timon. Hij heeft zich goed ingelezen in de recente geschiedenis en vertelt: “De mosterdfabriek is een kleine vijftig jaar geleden verhuisd naar deze plek, waar ook een museum is ingericht. Destijds was er een Gildehofje, een pleintje, dat hoorde bij de fabriek. Het museum werd vanaf het begin goed bezocht, aanvankelijk door bussen vol huisvrouwen!”
Ambachtelijk
De Doesburgsche mosterdfabriek bestaat uit de productieruimte waar diverse soorten natuurazijn en de alom bekende grove Doesburgsche mosterd op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. Dan is er nog het museum en een winkeltje, gesitueerd in het centrum van Doesburg. De komende tijd zal er nog niet veel veranderen. Timon geeft aan: “Wellicht dat we de productie iets gaan automatiseren, alles gebeurt nog met de hand. Zelfs het deksel wordt met de hand op de potjes gedraaid! Maar we houden het ambacht in ere. We gaan in de wintermaanden met het museum aan de slag, de indeling willen we wat aanpassen. Maar ook hier geldt dat het authentieke bewaard blijft.” Naast de Doesburgsche mosterd wordt ook natuurazijn geproduceerd. Timon: “We maken diverse varianten, bijvoorbeeld vlierbes-, knoflook- en appelazijn. De Doesburgsche mosterd is traditioneel, het wordt gemaakt van mosterdzaden die geweekt worden in azijn. Water, zout en suiker worden later toegevoegd. Het recept is geheim, over de verhoudingen en wat andere ingrediënten verklappen we niets!”
www.doesburgschemosterd.nl
📰 Aalten Vooruit|📄 Karin Stronks|📷 PR