Home

Zilver voor Eddie Welkamp op WK

nieuws Regio


  • Schoenmaker Eddie Welkamp van De Kaplaars heeft kort geleden zilver gehaald op het WK schoenreparatie in de Verenigde Staten.Er schreven zich 42 gerenommeerde schoenreparateurs in voor deze vakwedstrijd, waaronder twee Nederlanders. Er werden acht werkstukken geselecteerd waarvan ook die van Eddie Welkamp. Uiteindelijk was zijn werk goed voor zilver!
    De 42 schoenreparateurs kregen allemaal dezelfde opdracht, er moest een dames- en een herenschoen worden hersteld. “Bij de damesschoen moesten we een naaldhak en een halve zool repareren. Een precisiewerkje omdat het een hele dunne zool is. Het moet allemaal vloeiend overlopen”, geeft Eddie Welkamp aan. Hij voegt toe: “Bij de herenschoen moesten we een hak en ook een halve zool vernieuwen, ik heb een Van Bommel hak, een Nederlands fabricaat, gebruikt en de zool zelfs met handschoenen aan handmatig met een Noorse steek vastgestikt. Daarna was het poetsen geblazen om de werkstukken zo mooi mogelijk in te leveren!”

De opdrachten kon Eddie in zijn eigen werkplaats uitvoeren, de gerepareerde schoenen heeft hij opgestuurd zodat de Amerikaanse vakbond zijn werk kon beoordelen. Heel wat uren heeft de Aaltenaar besteed aan de opdrachten. Eddie: “Ik maak het mezelf niet gemakkelijk en leg de lat hoog. Mijn bedoeling is om ‘old school handwerk’ af te leveren. En dan maar afwachten tot de grote dag…” Hij glimlacht: “Ja en daar zat ik dan, op 23 juli, ’s nachts om vijf uur op Livestream te kijken voor de uitslag! Erg jammer dat het geen eerste plek is geworden maar ik ben nu best blij met zilver!”

Eddie Welkamp toont zijn werkstukken, de beker staat rechts van hem. Foto: Karin Stronks


,