Home
  • Home
  • nieuws
  • Vrijwilliger Joke Stroet-Rutgers vertelt

Vrijwilliger Joke Stroet-Rutgers vertelt

nieuws


Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers’Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Joke Stroet-Rutgers over haar vrijwilligerswerk bij Careaz Dr Jenny in Dinxperlo.

‘Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers’, zegt Joke Stroet Rutgers uit Breedenbroek. Joke is een van de onmisbare vrijwilligers bij Careaz Dr Jenny in Dinxperlo. Waar vroeger het dienstdoende personeel een groot aantal taken nog mocht en kon doen, zijn nu de vrijwilligers niet meer weg te denken, omdat zij diverse taken moesten overnemen. Joke komt van oorsprong uit Halle maar woont alweer heel wat jaren in Breedenbroek. De zorg is haar niet vreemd. “Ik heb jarenlang als gezinsverzorgster en in de bejaardenzorg gewerkt, dan is de overstap naar vrijwilligerswerk bij Dr.Jenny niet zo groot. Op mijn 62ste ben ik gestopt met werken omdat het kon. Ik was een tijdje bij huis maar op een gegeven moment ging ik toch de sociale contacten missen. Niet dat ik eenzaam was, maar ik merkte toch dat het wereldje wel wat kleiner werd. In het begin wist ik niet zo goed wat ik dan wilde gaan doen. Naast oppassen op het kleinkind van mijn broer was ik er wel aan toe om weer iets te gaan doen. En zo kwam ik via via terecht bij Careaz Dr.Jenny”, vertelt Joke.

Het mes snijdt aan twee kanten
Joke is op de donderdagen te vinden bij de dagbesteding en aansluitend helpt ze dan ook in het Grand Café bij de broodmaaltijd. Joke: “Ik ben dan toch al hier en dat sluit dan mooi op elkaar aan. Het mes snijdt aan twee kanten. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om dit te mogen doen. De mensen die de dagbesteding bezoeken zijn dankbaar en ook de welzijnscoaches zijn blij dat er vrijwilligers zijn. Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers in de zorg. Ik heb er wel eens moeite mee gehad dat vrijwilligers de plekken innemen van betaalde krachten maar zo werkt het tegenwoordig nu eenmaal.” Bij de dagbesteding komen mensen vanuit de thuissituatie en ook enkelen vanuit Dr Jenny. “We bieden ze een leuke bezigheid en een activiteit als ze dat willen en soms is ook alleen een andere omgeving al voldoende. In sommige gevallen gaat het ook om een stukje ontlasten van de thuissituatie. De welzijnscoaches zorgen veelal voor het bedenken van activiteiten maar er is ook ruimte voor eigen inbreng. Er wordt gefietst, gekaart, geknutseld, een spelletje gedaan of iets met muziek. Natuurlijk is er ook tijd voor een bakje koffie. Ik vind het echter wel belangrijk dat er wel genoeg handen aanwezig zijn om alles uit te kunnen voeren. Dat geldt zowel voor de dagbesteding als voor de broodmaaltijden waar ik bij betrokken ben. Dat zal ook wel gelden voor de andere vrijwilligerstaken. Het is niet prettig dat je het idee hebt dat je er alleen voor staat. De verantwoording ligt altijd bij het dienstdoende personeel, maar we doen het samen, met elkaar. Je hebt er als vrijwilligers fijne collegae en er is veel gezelligheid”, aldus Joke. Bovendien geeft de bezigheid haar energie. “Als ik zo lekker bezig ben geweest, voel ik me de hele dag fit. ’t Is net zoals een uurtje sporten: daar krijg je energie van!”

Altijd vrijwilligers nodig
Joke geeft aan dat het erg belangrijk is om vrijwilligers te hebben en dat liefhebbers zich kunnen melden bij Dr. Jenny. Daar volgt dan een gesprek om te bepalen wat geschikt voor iemand zou zijn. Een vrijwilliger moet ook een verklaring omtrent gedrag afgeven. Joke: “Je hebt natuurlijk wel enige verantwoording. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Ze moeten wel op je kunnen rekenen. Onderling is er echter wel het een en ander te regelen als je eens niet kunt. En als je ziet dat je wat voor een ander kunt betekenen geeft dat een fijn gevoel.” Er zijn verschillende activiteiten waar met vrijwilligers gewerkt wordt zoals bijvoorbeeld het wandelen, de gym, spelletjes middag, de middagmaaltijden, of helpen in het winkeltje.

Organisaties die vrijwilligerswerk te bieden hebben, en ook zich willen presenteren op de vrijwilligersmarkt bij De Ahof op vrijdag 6 oktober, kunnen zich melden via info@aaltenseuitdaging.nl.


, ,