Home
  • Home
  • Regio
  • Corsovirus heerst al lang bij de BV’tjes

Corsovirus heerst al lang bij de BV’tjes

Regio


Vanaf Pasen dit jaar heerst ook in Aalten het corsovirus, zeker bij bouwgroep de BV’tjes in Aalten. Elke zaterdagmorgen vanaf 9.00 uur gaan een aantal bouwers naar hun locatie aan de Hamelandroute om hier te bouwen aan hun wagen.

Bouwgroep de BV’tjes is zeven jaar geleden begonnen met het bouwen van een wagen. De naam BV’tjes is afgeleid van de namen van twee jeugdige deelnemers: Demi Becker en Anouk Vervelde. Beiden deden mee in de jeugdcategorie. Bij inschrijving voor deelname aan de allegorische optocht moest een naam worden bedacht. Op deze wijze ontstond de naam: de BV’tjes (Becker en Vervelde). De beide meiden deden succesvol mee en dit was een stimulans om de volgende keer weer mee te doen. Dit kon op een gegeven moment, na het bereiken van de 12-jarige leeftijd niet meer in de jeugdcategorie. Men deed vervolgens mee in de C-categorie. Bij het bouwen van een nieuwe wagen moest er wat getimmerd worden, ouders deden vervolgens mee en zo kwam het ‘van kwaad tot erger’.

Men deed vervolgens succesvol mee met twee wagens in de C-categorie, gevolgd door een wagen in de B-categorie. Hierna waagde men de stap naar deelname aan de A-categorie met een bloemenwagen. De locomotief was de eerste wagen in deze categorie. De locomotief trok destijds veel bekijks. Al rijdende door de straten in Aalten werd het publiek getrakteerd op pannenkoeken welke in de rijdende restaurantwagon werden gebakken. De wagen die nu wordt gebouwd heeft als thema: ‘Snelheidsduivel”. De bouwgroep wil niet vertellen waarom men deze naam heeft gekozen. Raymond Roelofsen: “Dat moet een verrassing blijven. De wagen is elf meter lang en vijf meter hoog. Ja, hij kan de route wel rijden. Dat past! Het wordt, voor zover bij ons bekend is, een recordwagen voor Aalten. Aan de wagen worden ruim 80.000 bloemen geplakt en gespijkerd. Spijkeren heeft het voordeel dat dit sneller gaat. De wagen wordt met zes personen geduwd. We maken geen gebruik van een tractor of auto. Hierdoor komt de wagen beter tot zijn recht in het straatbeeld. Het duwen van de wagen door het dorp zal best zwaar zijn. We verkeren allemaal in een voldoende goede conditie om de anderhalf uur ‘duwtocht’ door Aalten goed af te leggen. We zijn allemaal passend bij het thema ‘snelheidsduivel’ gekleed.”

Vanwege de hoogte van de wagen, moest een aangepaste tent voor de wagenbouw worden gemaakt. Die valt goed op als je vanaf Aalten richting de grensovergang Hemden rijdt. De BV’tjes bouwen op het terrein van Martin en Monique Huning, eigenaren van Partycentrum ’t Noorden Aalten. Zij stelden hun terrein welwillend beschikbaar. Het materiaal voor de bouw van de tent is gesponsord door Toolsrent, een verhuurbedrijf uit Winterswijk. Deze firma zorgde voor het steigermateriaal.

 

De spanning en het corsovirus bereiken de laatste week voor de optocht het hoogtepunt als de wagen beplakt wordt. Uiteindelijk werken in de plakweek wel zo’n vijftig mensen aan de wagen. Dahlia’s konten, plakken en spijkeren kost veel tijd en werk. De BV’tjes: “Al trekt de wagen helaas maar één dag door Aalten, meedoen is zo leuk! Je ervaart een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. De verstandhouding in de groep is prima. De naam BV’tjes kan eigenlijk ook staan voor: ‘Bouw-Vriendjes’. Alles loopt tot nu toe voorspoedig. We hopen dat er straks voldoende bloemen in de goede kleuren aanwezig zijn om de wagen te beplakken.”

tekst en foto’s:

Leo van der Linde