Home
  • Home
  • Sport
  • Autocross in Aalten: een traditie van meer dan 50 jaar oud

Autocross in Aalten: een traditie van meer dan 50 jaar oud

Sport


De Autocross in Aalten is een traditie van meer dan 50 jaar oud. Het evenement is dan ook opgenomen in de lijst Immaterieel erfgoed in Nederland. Dit jaar zal het evenement plaatsvinden op zondag 3 september aan de Roelendijk in Aalten.Naast de acht verschillende klassen meetellend voor het RAMO kampioenschap is er dit jaar een nieuwe klasse voor de kinderen van 6 tot 12 jaar. Ze rijden in ‘mini Buggy’ die speciaal hiervoor zijn gebouwd, waarbij de veiligheid een belangrijke rol speelt. De snelheid is beperkt, maar van alle deelnemers wel gelijkwaardig en dit heeft tot nu toe leuke wedstrijden opgeleverd. Ook de KNAF (overkoepelende Autosport autoriteit) heeft ingezien dat dit een leuke opstapklasse is voor om kinderen in de autosport te laten deelnemen. Bekende namen zijn daar ook bij zoals het zoontje van Tom Coronel die regelmatig hieraan deelneemt.

Uiteraard blijven de negen verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek. Dit begint met de 1300cc standaard auto`s voor de junioren waar de deelnemers vanaf 12 jaar kunnen deelnemen. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V beide met grotendeels standaard auto`s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc. Dit geldt ook voor de divisie A, alleen hebben deze achterwielaandrijving. Bij de toerwagens moet de carrosserie nagenoeg standaard zijn, echter de techniek is vrij, dit houdt dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan.

Keverklasse 
De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met max. 2400cc motor. In de sprintklassen zijn er twee groepen, de 1600cc met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud en turbo`s. Dit zijn auto`s die speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkels gelijkenis met een straatauto vertonen.

Als extra klasse is er een groep plaatselijke rijders voor mensen uit de directe omgeving en die alleen in Aalten deelnemen. De Stichting Sportevenementen Aalten heeft in totaal 26 actieve leden die aan nationale en internationale wedstrijden deelnemen. Daarmee behoort de SSA tot de grotere organisaties in de regio met een rijke historie.

Technieken
De wedstrijden beginnen op 3 september om 11.00 uur. De ingang is gelegen aan de Roelendijk en de route wordt duidelijk aangegeven. Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier.

Dit jaar zal het evenement plaatsvinden op zondag 3 september aan de Roelendijk in Aalten

(Foto: Bart Demkers)


,